Kungälv

Bohus fästning

Bohus fästning började byggas år 1308 av den norske kungen Haakon V Magnusson. Syftet med borgen var att försvara Norges sydligaste gräns. Borgen “Bohus” sägs ha varit en av Nordens allra största och massivaste borgar.

Bohus fästning

Området kring Göta och Nordre Älsvs utlopp var extremt viktigt för de te Nordiska rikena. Danmark i söder, Sverige i öster och Norge i väster och fram till 1658 var Göta Älv riksgränsen mellan Sverige och Norge.

Tyvärr så användes Bohus ruin av Kungälvsborna på 1800-talet som stenbrott. Kungälvs Vandrarhems grund är t ex byggd av stenar från fästningen. Kring sekelskiftet 1900 började skyddsarbeten och på 20- och 30-talen gjorde man omfattande utgrävningar och började restaurera ruinen.

På Bohus Fästning har man många olika aktiviteter som är trevliga att närvara vid. Vigselceremonier, allsång, guidade turer och mycket annat skoj för hela familjen.

 

Att segla till Marstrand

Marstrand har Bohusläns största gästhamn. Den har växt fram i takt med att segelbåtar och motorbåtar börjat söka sig hit. Marstrands gästhamn är för många en självklar destination när man ger sig ut med båt.

En fördel är att man kan betala hamnavgiften dygnet runt i Marstrands gästhamn. Man införde inte allt för länge sedan en biljettautomat. Sedan 2007 kan man även betala med kort. På biljetten står kod till både dusch och toalett. I Gästhamnskontoret kan du prata med hamnvärden eller varfrö inte göra det när de går sin runda i hamnen på morgonen och kvällen. Priset för att ligga i gästhamnen varierar från 40 kr till 500 kr beroende på hur länge du vill stanna och hur stor din båt är.

Hamnen ligger på den sydöstra delen av Marstrandön. Gästande båtar är välkomna till till bryggorna G, H, D och E. Bryggorna D och E är bäst lämpade för barnfamiljer. På bryggorna finns el och vatten som givetvis ingår i hamnavgiften. Det är inte tillåtet att ankra i hamnen, gästbåtar förtöjs i hamnens egna fasta akterförtöjningar eller skottfästen.

På gästkajen (stenkajen) kan gästande båtar förtöjas och minsta djupet är 3,5 meter. Den ligger norr om färjeläget på Marstrandsön. Kajen är avsedd för båtar över 15 m skrovlängd. Här hittar du både enfas och trefaseluttag.

Marstrands varmbadhus båtellet

År 1858 byggdes Marstrands Varmbadhus Båtellet. Hit brukade Oscar den II åka ofta för att njuta av varmbad. Marstrands Varmbadhus Båtellet är öppet året om som vandrarhem och konferensanläggning och rekreation. Här finns olika friskvårdsaktiviteter, vattengymnastik, poweryoga, vanlig gymnastik, massage, solarium, simskola och fritidsgård.

Här kan man också bo och äta givetvis. I Marstrand finns flera olika hotell att välja på och många restauranger med “havets läckerheter”.