Stora teatern

Storan

Stora Teatern är en anrik byggnad. Huset invigdes redan 1859 under namnet Nya Theatern. Namnet Stora Teatern tillkom år 1880. Den vackra och rikt utsmyckade salongen med sina tre balkonger, takmålningar och stora ljuskrona är bevarad i originalskick, även om ljuset idag är elektriskt istället för gasdrivet. Under större delen av 1900-talet, fram till bygget av Göteborgsoperan, var Stora Teatern Göteborgs främsta opera- och musikalscen.

Här upplever du allt från nycirkus till världsmusik-konserter och filosofiska samtal. Ambitionen är att vara en plats där kulturintresserade göteborgare möter ett rikt utbud, bestående av det mest underhållande, samtida, utmanande och ibland oväntade inom cirkus, teater, scenkonst, musik och samtal.

Stora scenen är den vackra, 150 år gamla klassiska Göteborgsscenen. Här upplever du scenkonst i alla dess former, teater, konserter, nycirkus och dans.

Kristallen eller Kristallfoajén är med sina kristallkronor och panoramautsikt över Bältesspännarparken ett av Göteborgs vackraste rum. Kristallen är en plats för samtal och debatt, film och konsert, och mycket mer därtill. Här tar du med fördel en drink innan föreställning, eller i pausen.

Klubben kan delas av i lilla eller stora klubben efter behov. Här upplever du ösigare konserter för stående publik, feta discoklubbar och festivaler.

Sedan januari 2012 har Stureplansgruppen uppdraget som servicepartner på Stora Teatern i Göteborg och gör detta under namnet Storköket. Detta innebär att företaget tillhandahåller mat, dryck och personal i anslutning till scen- och klubbevenemang som drivs av Kulturförvaltningen. Lilla Baren är namnet och där hittar du grillade smörgåsar, soppa men också bakverk, som muffins, biscotti och chokladbollar. I dryckesväg finns det mesta, allt från kaffe till öl, vin cider och bubbel.

Kristallbaren och/eller Lilla Baren öppnar en timme innan föreställningar på Stora scenen.